lørdag 26. juni 2010

K for ku-nnskap

Denne ukens bokstav er 


Jeg velger meg K for Ku-nnskap

Før vi begynner Kveldens Ku-nnskapsrunde,  
Kan jeg by dere på en Ku-Krus Kaffe, Koffeinfri sådan;)
 Beklager dårlig bilde, men det er tatt med mobil og sendt inn til barna en sen kveld for å gi beskjed hvorfor jeg ikke kom inn etter kveldsrunden min.

Nå vites det ikke hvem som Kom først av høna eller egget, likeså er det med Kua og Kalven også. Men en ting er sikkert, om Kalven ligger rett vei så vil Klauvene hans være det første vi ser når fødselen starter og vannposen sprekker. Klauvene er tåneglene til kyrne om du vil;)
Når Kvigekalven, eller jentekalven har blitt stor nok og viser tegn til brunst, så bestiller vi dyrlege, og så Kommer han og får foretatt den såkalte Kunstige befruktingen. Ja for bare så det er sagt, her i gården får ikke oksen tilgang til Kviger, all videre avl foregår via Kunstig befruktning, også Kalt inseminering, her hos oss blir dette utført av dyrlegen, for det meste han med navn som begynner på K. Etter 9 måneder vil det, om vi er heldige, Komme en liten Kalv. Fra nå av produserer Kvigen melk, og hun er nå ikke lenger ei Kvige, men ei melkeku- eller mammaku om du vil;)

Her burde det nok vært et bilde av litt kjøttdeig, men det var tomt i kjøleskapet....

Om Kalven er en Kvige, så ruller ballen vider slik den gjorde med Kua. Er det derimot en oksekalv så blir det et helt annet opplegg med foring og oppstalling, for da skal den bli til biff og Kjøttdeig. En okse får ikke gå ute på beite slik Kvigene gjør. Hvem har vel lyst til å møte 500 Kilo i fullt firsprang...? Kvigene våre går nemlig ute mer enn halve året på beite, og de kan Kose seg med herlige Kløver og massevis av ferskt gress.
For å produsere melk og få levert den til meiriet, må man Kjøpe Kvote fra staten, en melkekvote. Vi har Kvote til å produsere ca 170.000 liter melk her på gården. Om Kua blir syk og får jurbetennelse blir det ofte Klumper i melken, da kan den ikke leveres til meiriet, men må tømmes ut, Kastes om du vil. 
Alle vet at det som Kommer inn må også ut, slik er det med Kyrne også. Kua spiser masse mat, gress og Kraftfor, og ut får vi melk.....og Kumøkk. Kumøkk lukter ikke alltid særlig godt, men møkk er møkk og den lukter sjelden det samme som det som ble spist;) Men vi er avhengig av Kumøkka for at gresset skal vokse, slik at vi igjen Kan presse rundballer som skal bli til mat til Kyrne. Jeg Kjører ikke Kumøkk, det må sjefen selv gjøre, ja han med navn som begynner på K vet du;) Her i familien har nemlig den ene halvdelen navn som begynner på K, den andre har V som sin første bokstav- faktisk helt tilfeldig!

Håper dette var et lærerikt Kucruise en sen lørdagskveld;)

Flere K -innlegg kan dere lese og titte på her. Håper dere får en Koselig Kveldsrunde i blogglandia;)

14 kommentarer:

 1. Hei

  du kjeder deg ihvertfall ikke du... Med både "strippeklubb" og ei lang k- historie. Fatter ikke hvor du tar det i fra :)

  SvarSlett
 2. Kjeder meg, nei langt i fra, helt umulig det her i huset;) Men foran pc'n er det morsomt å sitte når tiden endelig strekker til, da kommer alt av seg selv:)

  SvarSlett
 3. Godt K-valg, og dejlige Ko-billeder..

  SvarSlett
 4. Kjempeflott K innlegg! Var så artig skrevet at jeg bare satt her og leste og leste... Så spennende det må være å se en ny kalv komme til verden! Og så skjønn en lillebror dere har!
  Tusen takk for din hyggelige hilsen, jeg har vært på hytta så derfor sen kommentar fra meg! -Margit-

  SvarSlett
 5. Flotte bilder, og herlige kuer
  - denne uken blir det ku fra meg også ;)

  SvarSlett
 6. Mycket fint inlägg med härlig text och härliga bilder!
  Ha en fin måndag!

  SvarSlett
 7. Spændende beretning om køernes liv og levned og vildt spændende med et billede fra en fødsel...
  Lykkes det jer altid at få dem i fjøset inden de får kalven??

  SvarSlett
 8. Køer er ikke de værste. Jeg er selv opvokset på landet, og jeg ved, at de er stort set harmløse, om end ikke alt for kloge ...

  SvarSlett
 9. Herlig historie, jeg fascineres og mores om en annen. Du er nydelig:)

  SvarSlett
 10. Herlig innlegg! Jeg liker kyr jeg og møkkingen betyr at det er vår! Jeg venter heller et par dager med å henge ut klesvasken;)

  SvarSlett
 11. Flott at dere likte innlegget mitt:) Det stemmer det Petunia, klesvasken glemte jeg å skrive om, likeså glemte vi her i mai å gi beskjed til naboen da vi begynte å kjøre møkk...der lukta det visst godt når de kom hjem.

  SvarSlett
 12. Virkelig artig innlegg. Blir så imponert over hvor kreative folk er.

  SvarSlett
 13. Helt og fullt et supert K-innlegg.
  Også prydet med vakre og livsgledende bilder.

  Beklager jeg er sen med kommentaren på din ABC-K.
  Vet du hva denne uke er min ABC3-L allerede postet.

  SvarSlett
 14. Les hele bloggen, ganske bra

  SvarSlett

Så koselig at nettopp du stakk innom bloggen min, håper du har hatt en flott opplevelse:)